A kutya egészsége szempontjából „ideális" testtömeg kiegyenlített táplá­lással állítható be.
A helyes táplálás első számú alapelve: a kutya nem arra való, hogy „haszno­sítsa" az asztali maradékokat és a konyhai hulladékot. A szükséges táplálék mennyisége test­tömegtől, életkortól és egészségi álla­pottól függ.
Felnőtt kutya esetén testkilogrammonként iOO 120 kilo-joule (kb. 75 kilokalória) energia­igénnyel számolunk. Fiatal állatok, vemhes nőslények és munkakutyák ennél jóval több energiát igényelnek. Hevesebb vérmérsékletű, kis testű, rö­vid szőrű és vékony bőrű állatok ener­giaigénye szintén magasabb. Szabad ég alatt, kennelben tartott kutyáknak több energiára van szükségük, mint a ke­veset mozgó, hosszú szőrű, elhájaso­dott, fűtött lakásban élő fajtársaiknak. A gyárilag készített tápok összetételét a csomagoláson is feltüntetik. Ezeket a tápokat tudományos ismeretek alap­ján, szakemberek állítják össze, ezért minden, a kutya számára életfontossá­gú tápanyag megtalálható bennük. Az ilyen tápokkal mindenekelőtt időt ta­karítunk meg, és utazáskor is kényel­mesebb a dobozból etetni. A gyári tá­pok magas nedvességtartalmú, dobo­zos kutyaeledel vagy csökkentett víz­tartalmú, száraz tápok formájában kaphatóak.


Jó tanács!

Mielőtt bármilyen változtatásba kezdene kedvence táplálásával kapcsolatban, ne felejtse el állatorvosa véleményét is kikérni.

5 alaptanács:

 • Napi kétszer etesd a felnőtt állatot.
 • Sose hagyj kinn egész nap ételt.
 • 15 perc után vedd el az ételt, ezzel elkerülhető, hogy válogatós legyen, illetve segíti megakadályozni az elhízást.
 • Sose adj forró ételt, vagy hideg vizet. A legjobb a szobahőmérséklet mindenből.
 • Röviddel az etetések előtt és után ne végeztess aktív munkát a kutyával, bélcsavarodás okozhat. Ha étkezés után kiviszed elvégezni a dolgát, ügyelj arra, hogy könnyű esti séta legyen.
 

Milyen ételt kapjon? Szárazeledel? Házi koszt? Konzerv? Esetleg otthon készített kutya étel? Melyik a legjobb? Mit nem szabad ennie?

 • Napjainkban a szárazeledel tűnik a legpraktikusabb, legegyszerűbb, és legolcsóbb megoldásnak. A szárazeledel mellett ritkábban, de etetheted konzerv típusú eledellel is. Ezek általában magasabb fehérjetartalmúak, de ugyanakkor magas víztartalmuk miatt nem olyan táplálóak, mint a száraztáp, azaz több mennyiség szükséges belőlük ahhoz, hogy a kutya jóllakjon.
 • Ha időd, energiád engedi, egészítsd ki a táplálékát egyéb, kifejezetten a kutya számára otthon elkészített ételekkel, úgymint hússal és főtt zöldségekkel. Ez esetben pontosan tudod, hogy mit evett a kutyád. Honlapunkon sok receptet és ötletet találsz arra, hogy hogyan készíts megfelelőt számára.

  Ha hetente egyszer-kétszer általad készített ételt kap, jó kiegészítést jelent majd a boltban készen kapható tápokhoz. Azonban elkészítésük időigényes, és nem tartalmaznak olyan koncentrált mennyiségben tápanyagokat, mint a kutyaeledelek, ezt mindenképpen vedd figyelembe a táplálási szokások kialakításakor.
 • Házi koszt: az ember által saját fogyasztásra készített ételek általában erősen fűszerezettek, a kutya számára ezért nem megfelelő, ha ezzel tápláljuk. Rontja a szaglását. Habár azt gondolhatjuk jó neki, hogy kap abból, amit mi eszünk, ő ezt nem igényli. Szilánkosra törő csontot se kapjon, megakadhat a torkán.
 • BÓNUSZ - Tuti tipp! Ügyeljünk arra, hogy ne etessük túl az állatot, a túlsúlyosság problémája az állatok körében is egyre gyakoribb, ami nem jó a kutya számára. Könnyebb nem elhizlalni egy kutyát, mint az elhízott állatot lefogyasztani. Ha bordái kitapinthatóak, az jelenti a megfelelő tápláltságot..

Milyen gyakran és hogyan változtassuk a táp típusát?

 • A kutyák sokkal kevesebb ízlelő bimbóval rendelkeznek, emiatt nem igénylik azt a fajta változatosságot a táplálkozásukban, mint az emberek.
 • Habár a kutyák hosszú ideig fogyaszthatják ugyanazt a típusú táplálékot, bizonyos időközönként azért változtasd a kutyatápot, válts gyártót, hogy megtaláld a megfelelőt, illetve alkalmazkodj életkorához. A kutyák különböző életszakaszokban eltérő összetételű táplálékot igényelnek. Például a kölykök számára nagyon fontos magasabb fehérjemennyiség bevitele, hogy jobban fejlődjenek, mely a felnőtt kutya számára ugyanez a mennyiség betegségeket, veseproblémát idézhet elő. A vemhes állat táplálék igénye jelentősen megnövekedik, hiszen már több száj helyet eszik.
 • Váltáskor fokozatosan szoktasd hozzá az új típushoz. Néhány napig 1/4-ed részt az új, 3/4-ed részt a régit tartalmazza a tápláléka, majd fokozatosan növeld az arányokat. Egyes kutyák akár ennél is lassabb változtatást igényelhetnek, néhány esetben 2 hét is lehet, mire átszoknak az újra.
 • Vizsgáld meg az összetevőket, és koncentrálj az új elemekre. Figyeld a kutya bőrét, bundáját, étvágyát, energiaszintjét, hangulatát, szagokat, testsúlyt, ürüléket (annak méretét, gyakoriságát). Ha negatív változásokat tapasztalsz, térj át másfajta tápra.

Milyen összetevőket tartalmaz egy jó kutyatáp? Mit nem szabad tartalmaznia?

 • Ahhoz, hogy megalapozott döntést hozhass, tudnod kell, hogy mely hozzávalók jobbak. Ha megnézed a termék címkéjét, az alábbi összetevőket keresd: csirkehús, pulykahús, hal, zab, rizs, birkahús, napraforgóolaj, zöldségek. A jó kutyatáp első 4 összetevője ne valamilyen típusú mag legyen, hanem hús vagy fehérje. Vitaminok és zsírsavak szintén jó összetevők: az E vitamin, omega 3 és 6 zsírsavak. Ezek nagyon fontosak az egészséges bőr és bunda érdekben.
 • A következő összetevőket nem szeretnéd viszontlátni a kutyatápban: fehérje, amely az alábbi elemekből nyerődik, de azok aránya nincsen meghatározva: csirke melléktermékek, szója, glutén. Ezeket nehéz megemészteni, és ha hosszú távon ezzel táplálják a kutyát, az egészségkárosodáshoz vezethet. A cukor szintén kerülendő. Tartósítószert ne tartalmazzon.
 • Arról is győződj meg, hogy az elsődleges összetevő hús, és nem egyéb származék. Ha például csak csirke szerepel a címkén, mint fő összetevő, akkor a csirke alatt minden csirkerészt értenek. Ez tartalmazza tehát a bőrt, a lábat, azaz a nem teljes értékű tápanyagokat is. Ellenben, ha csirkehús szerepel, akkor csak a valóban fehérje dús, tápláló részeket. Ez biztosítja azt, hogy a kutya megfelelő mennyiségű fehérjét kapjon, ne melléktermékeket.
 

És végezetül ne feledd:

A legfontosabb, hogy mindig olvasd el a címkét az összetevőkről. Tájékozódj szakértőktől, állatorvostól, tenyésztőktől, ha bizonytalan vagy. Ha bemész egy kifejezetten kutyatápokat áruló boltba, szintén hasznos tanácsokat kaphatsz, az itt dolgozók általában jól ismerik a termékeket. Válassz olyan gyártót, aki alaposan teszteli a termékét, és célja, hogy optimális minőségi összetevőkkel dolgozzon.

A megfelelő táplálék nagyon fontos a kutya számára. A betegségek megelőzésében fontos szerepet játszik, sok esetben a gyógymódot jelentheti. Az állatorvos csak évente egyszer látja a kutyát, ellenben te vele vagy minden nap. Lényeges tehát, hogy figyeld a kutyád, általánosan hogy, hogy van, illetve a reakcióit, az egyes tápokra. Ha változik az étvágya, nem eszik annyit, mint korábban, fakul a szőre, az intő jel lehet, olyan jel, amire fel kell figyelned, ha bekövetkezik