A kutyák ajánlott védőoltásai

Évente sok kutya betegszik meg, vagy pusztul el olyan fertőző betegségek miatt, amelyeket vakcinázással meg lehet előzni.
A fertőző betegségeket okozó vírusok és baktériumok nagyon elterjedtek a kutyák között. A nem oltott kutyákra óriási veszély leselkedik, hogy megbetegszenek és elpusztulnak parvovírus okozta bélgyulladás, szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirosis vagy kennel köhögés és szövődményeik következtében.
Tény, hogy a fertőző betegségek esetében a megelőzés a legfontosabb, hiszen számos betegség következményét gyógykezeléssel már nem tudjuk megszüntetni. Amikor a kutya már megbetegedett, a tüneteket súlyos költségek árán valamennyire enyhíteni lehet, de ez nem mindig jár sikerrel. A kutya vakcinázása a tulajdonos felelőssége és érdeke egyaránt, mivel a nem oltott kutyák fertőzési forrást jelentenek a többi kutya számára is.


Hogyan működik a vakcina ?

A vakcinában található gyengített vagy elölt mikroorganizmus aktiválja a szervezet saját védelmi rendszerét, ezáltal a szervezetben védőanyagok, ellenanyagok képződését serkenti. Ezek az ellenanyagok védik meg a fertőző betegségek ellen a kutyát. Ezt a védelmet nevezzük immunitásnak.

A vakcinákról

Veszettség elleni oltás: az állattartó köteles minden 3 hónapos kort elért ebet 30 napon belül veszettség ellen saját költségén beoltatni, majd az első oltást követően 6 hónapon belül azt megismételni, és ezt követően évenként oltatni. (A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet alapján)
A veszettség elleni oltás az első néhány oltások alkalmával mindenképp önállóan – más betegség elleni oltóanyaggal nem keverve – adandó, ezt követően az állatorvossal történt konzultáció alapján lehet más betegségek elleni oltóanyagokkal összevontan adni.
A vakcina inaktivált (elölt) vírust tartalmaz, így az állat egészségére – eltekintve az egyedi érzékenység alapján kialakuló igen ritka allergiás reakciótól – semmilyen veszélyt nem jelent.
Kombinált oltás: általánosságban azon oltásokat nevezzük így, melyek esetén a beadott oltóanyagban egyszerre több kórokozó ellen van hatóanyag, azaz több betegség ellen egyszerre kezdünk védelmet kialakítani. Az összetétel tekintetében gyártótól függően, többféle komponensű kombinált oltóanyag létezik, de általában a parvovírusos bélgyulladás, a szopornyica, a fertőző májgyulladás és a leptospirosis elleni oltóanyagokat tartalmazzák, van, amelyikben ezen felül a kennel-köhögés, esetleg a veszettség ellen is tartalmaz összetevőt.

 

Az általunk használt oltóanyagok hatékony és biztos védelmet nyújtanak a következő betegségekkel szemben:

 
kutya védőoltása
  • szopornyica,
  • parvovírusos bélgyulladás,
  • coronavírusos bélgyulladás,
  • fertőző májgyulladás,
  • leptospirosis,
  • kennel köhögés.
 

A kölyökkutyák vakcinázásáról, az első védőoltás beadása.

A kölyökkutyák az anyaméhen belül, illetve az anyatejjel bizonyos mennyiségű ellenanyagot kapnak a szukától, amelyek a szuka immunizálásától is függően, általában a kölykök 6-8 hetes koráig a szervezetben keringve védik a kölyköket a fertőzésektől. Ezeknek az ellenanyagoknak a jelenléte azonban egyúttal a védőoltás által kiváltandó hatást is károsan befolyásolja. Emiatt az első oltás a kölykök 6-8 hetes korában esedékes, ilyenkorra ugyanis már jelentősen lecsökken az anyától kapott ellenanyagok szintje, ami egyúttal a kölykök fertőzésekkel szembeni fokozott fogékonyságát is jelenti. A kölykök ebben az időszakban nem érintkezhetnek más kutyákkal, azaz nem szabad őket utcára levinni sétáltatni!

Az oltások adta védettség csak akkor teljes és megbízható, ha két hetes idő-1 közzel a szervezetet "emlékeztetjük" ismétlő oltásokkal, így a memóriasejte megfelelően rögzítik az immunitást. Ezért az utcai séták tilalma a 3. oltás után 1 héttel szűnik meg.

Általánosságban elmondható, hogy a fertőző betegségek első tünetei gyakran annyira jellegtelenek, hogy észrevétlenek maradnak a tulajdonos előtt, és mire a kutya már szemmel láthatóan megbetegedett, késő a segítség. A már megkapott vírusos betegségek ellen ugyanis oki terápiával sajnos nem rendelkezünk, a tüneti kezelés pedig általában minden igyekezet ellenére sem jár eredménnyel. Ezért van kiemelkedő jelentősége a megelőzésnek, azaz a vakcinázással való védekezésnek.

 

Felnőtt kutyáink védőoltásairól

Felnőtt kutyáink védőoltásairól, azaz miért fontos az évenkénti emlékeztető oltás?
A kölyökkorban ismétlő oltásokkal kialakított védettség nem tart örökké. Az évente ismételt un emlékeztető oltásokkal kell szinten tartanunk a szervezetben keringő ellenanyagok mennyiségét, ezáltal a szervezet immunrendszerét felfrissítve biztosíthatjuk kutyaink megfelelő ellenálló képességet egész évben Az évente egyszeri oltás alkalmat arra is, hogy az állatorvos ellenőrizze az állat egészségi állapotát.