Ambuláns kezelés    Műtétek, belgyógyászat     Oltás     Chip, útlevél

 

Ambuláns kezelés

A rendelési időben alapvetően rövid, ambuláns beavatkozásokat végzünk, elsősorban a mindennapi állattartás kapcsán felmerülő problémák megoldása a cél. A legapróbb, de kellemetlen bajoktól kezdve (bűzmirigy tisztítás, karomvágás, fog-, csőrvágás), a komoly kivizsgálást igénylő, összetettebb szemészeti, fogászati, bőrgyógyászati, belgyógyászati, kardiológiai, szülészeti, onkológiai problémákkal fordulhatnak hozzánk.

A hátterében megbújó okok felderítése során számos kiegészítő vizsgálat elvégzésére van lehetőség, így teljes vérvizsgálat belgyógyászati kórképeknél, paraziták kimutatása vérből (pl. szívférgesség, babesia), bőrkaparékból (pl. atkák, gomba), vizelet vizsgálat (pl. húgykövesség), endoszkópos vizsgálat (pl. idegentestek keresése légutakban, nyelőcsőben).


 

Műtétek, belgyógyászat

Műtőnk felszereltségének köszönhetően sok faj és fajta biztonságos altatása lehetséges, így kutya, macska pácienseink mellett rágcsálók (nyúl, degu, csincsilla, hörcsög) és görények operációit is sikeresen végezzük.

A legtöbb esetben hasűri műtéteket végzünk, mint ivartalanítás, császármetszés (francia bulldog, angol bulldog, mopsz, csivava, degu), pyometra műtéti ellátása, emésztőrendszert érintő műtétek, mint idegentestek eltávolítása gyomorból, bélelzáródás megoldása, húgykövek eltávolítása stb.

Ezek mellett rendkívül változatos problémák miatt lehet szükség sebészeti beavatkozásra pl. befelé-, kifelé forduló szemhéjszél korrekció, fülben fellépő vérömleny, balesetes sérülések, köldök-, lágyék-, hasfalsérv stb.


 

Oltás

Mindazon betegségek esetén, ahol vakcinával kialakítható a védettség, javasoljuk a védettség oltáson keresztüli kialakítását és fenntartását.
Természetesen nem minden egyed van fertőzésnek és megbetegedésnek kitéve, ezért életmódtól és tartástól függően javasolunk személyre szabott oltási programot!


 

Chip, útlevél

A hatályos magyar, ill. EU-s jogszabályok értelmében fajtól, fajtától függetlenül bármely egyed megjelölhető a nyak bal oldalán a bőr alá ültetett mikrochip segítségével. Magyarországon évente több mint 10000 házi kedvenc tűnik el, a mikrochip és a központi nyilvántartásban hozzárendelt adatok segítségével az elveszett állatok könnyen azonosíthatók és tulajdonosuk gyorsan értesíthető.

A 41/2010. (II.26.) Kormányrendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról értelmében 2010. 07.01. után „Ebet forgalmazni, illetve tulajdonjogát forgalmazásnak nem minősülő más módon átruházni kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochip) történő megjelölése után lehet.” Ennek értelmében minden tulajdonos változáskor (adásvétel, ajándékozás) az új kutyust kortól függetlenül kötelező egyedi, mikrochipes jelöléssel ellátni! 2013.01.01-től kezdődően a 4 hónapos életkort elért kutyák már csak mikrochippel megjelölve tarthatók!

A mikrochip beültetését csak az arra felhatalmazott állatorvos végezheti el. A Magyar Állatorvosi Kamara részletesen szabályozza, lépésről lépésre meghatározva azokat a tennivalókat, amelyeket az állatorvosoknak el kell végezniük, mielőtt a mikrochipet behelyeznék a helyére. 2013. január 1-től a mikrochip beültetésért legfeljebb 3500 Ft kérhető el, amely összeg magában foglalja a mikrochip árát, a behelyezés költségét és az állami adatbázisba történő regisztráció díját, nem tartalmazza azonban az előírt vizsgálati díjat! Emiatt a megjelölés teljes díja esetenként változó lehet, tájékozódjon előzetesen rendelőnkben!

A chip segítségével néhány perc alatt fellelhető a kutya gazdája - már ha az adatokat pontosan bevezették a központi adatbázisba. Gyakran megesik ugyanis, hogy ha meg is történt a regisztráció, a tulajdonosváltozást már nem jelentették be, így sokkal nehezebb kinyomozni, hogy kihez tartozik a kutya. Az adatbázisban pedig nemcsak a gazda adatait jegyzik fel, hanem az állatútlevél kiállítását, az ivartalanítást, illetve az esetleges komolyabb, gyógyszerezést igénylő betegségeket is. Így szükség esetén az azonosítást követően megfelelő orvosi ellátásban részesíthetik az állatot -- saját javaslat, mert előfordul.