Macskák ajánlott védőoltásai

Tény, hogy a fertőző betegségek esetében a megelőzés a legfontosabb, hiszen számos betegség következményét gyógykezeléssel már nem tudjuk befolyásolni, megszüntetni. Amikor a macska már megbetegedett, a tüneteket valamennyire enyhíteni lehet, de ez nem mindig jár sikerrel. A macska vakcinázása a tulajdonos felelőssége, mivel a nem oltott macskák fertőzési forrást jelentenek a többi számára.


Hogyan működik a vakcina ?

A vakcinában található gyengített vagy elölt mikroorganizmus aktiválja a szervezet saját védelmi rendszerét, ezáltal a szervezetben védőanyagok, ellenanyagok képződését serkenti. Ezek az ellenanyagok védik meg a fertőző betegségek ellen a macskát. Ezt a védelmet nevezzük immunitásnak.

A vakcinákról

Veszettség elleni oltás: macskák esetében nincs jogszabályban előírt kötelező védőoltás, viszont, főként a nem csak és kizárólag lakásban élő, hanem a kijáró, egerésző cicák esetében mindenképpen javasolt a veszettség elleni vakcinázás.
A veszettség elleni oltás az első néhány oltások alkalmával mindenképp önállóan – más betegség elleni oltóanyaggal nem keverve – adandó, ezt követően az állatorvossal történt konzultáció alapján lehet más betegségek elleni oltóanyagokkal összevontan adni.
A vakcina inaktivált (elölt) vírust tartalmaz, így az állat egészségére – eltekintve az egyedi érzékenység alapján kialakuló igen ritka allergiás reakciótól – semmilyen veszélyt nem jelent.
Kombinált oltás: általánosságban azon oltásokat nevezzük így, melyek esetén a beadott oltóanyagban egyszerre több kórokozó ellen van vakcina, azaz egyszerre több betegség ellen kezdünk védelmet kialakítani. Az összetétel tekintetében gyártótól függően, többféle összetételű kombinált oltóanyag létezik, de általában a macskák calici, rinotracheitis és panleukopenia vírusai elleni oltóanyagokat tartalmazzák, van, amelyik ezen felül a leukózis, a chlamydiózis, vagy a veszettség ellen is tartalmaz összetevőt.

 

Az általunk használt oltóanyagok hatékony és biztos védelmet nyújtanak a következő betegségekkel szemben:

 
macska védőoltása
  • leukózis,
  • fertőző hashártyagyulladás (FIP-vírus),
  • fertőző bélgyulladás (panleukopenia),
  • fertőző rhinotracheitis (herpes vírus),
  • calicivírus okozta nátha,
  • veszettség.
 

A kölyökmacskák védőoltása

kölyökmacska alapimmunitásának létrehozásához 9 hetes kortól kezdve valamennyi fertőző betegség ellen oltást kell kapnia, hiszen az anyától a tejjel felvett ellenanyagok szintje egyre csökken. Ezek a védőoltások a kölyköknél csak akkor hatékonyak, ha megismétlésre kerülnek, hogy a szervezet memóriasejtjei jól rögzítsék azt.

Az állatorvos tájékoztatja a gazdit a kismacska számára szükséges valamennyi oltásról, és arról, hogy meddig nem érintkezhet más macskákkal. Az állatorvos a védőoltásokat oltási könyvbe írja be, hogy nyomon lehessen követni, milyen fertőző betegségek ellen védett az állat. Ez nagyon fontos dokumentum, a veszettség oltásokat is tartalmazza, és kiállítások, utazások esetén az állat egészségi állapotának igazolására szolgál.

 
 

Felnőtt macskák védőoltása

A kölyök állatok alapoltásokkal szerzett védettsége nem tart egész életükön át. A védőoltásokat évente egyszer ismételni kell, hogy a felnőtt macska biztosan védett legyen a fertőző betegségek ellen. Az évi ismétlő oltások emlékeztetik, felfrissítik a macska immunrendszerét. Az ismétlő oltások azért is fontosak, mert az állatorvos ellenőrizni tudja macskánk egészségi állapotát.